Mörbylånga

Victoriavandringen

Upplev den unika naturen på Södra Öland – en del av Unesco’s världsarv.

Victoriavandringen invigs på morgonen och pågår sedan hela måndagen den 11 juli. En vandringsdag för hela familjen. I år genomförs vandringen i Penåsa, utanför Kastlösa i Mörbylånga kommun.

Södra Ölands odlingslandskap är en av 15 svenska platser listade på Unescos världsarvslista. I trakterna kring Penåsa ödeby och Banvaktsstugan bjuds besökare säregen natur och en rik historia. Här ges möjlighet att vandra genom naturreservat, längs stenmurar, förbi fruktträd, bärbuskar och ruiner från 1700-talet.

”Vi på Mörbylånga kommun är jätteglada över att få stå bakom Victoriavandringen och att få visa upp delar av det fantastiska, södra Öland under Victoriadagarna”
- Ann Willsund på Mörbylånga kommun.

"Intresset för vandring har vuxit enormt de senaste åren. Det känns därför jättekul att arrangera en vandringsaktivitet för hela familjen, i en fantastisk miljö som återfinns på Unesco’s världsarvslista."
- Bente Transö på Friluftsfrämjandet

Från besökssparkeringen i Kastlösa rullar transport för besökarna med traktor och vagn till Penåsa. Den cirka tre kilometer långa sträckan kan även vandras till fots. Väl framme vid rastplatsen finns det möjlighet att mot avgift delta i guidade turer av olika längd och teman, men det går såklart även bra att utforska naturen och Penåsa ödeby på egen hand. Härifrån utgår också vandringar med ledsagare, samt möjligheten att följa en egen, tillgänglighetsanpassad slinga. Dessutom arrangeras tipspromenad på temat Världsarvet med frågor för både barn och vuxna med ett fint prisbord.

Fika och enklare förtäring kommer att finnas till försäljning, bland annat vid flera av de grillar som hålls igång under hela dagen.

Vandringen är en del av Victoriadagarna och är ett samarbete mellan Friluftsfrämjandet, Mörbylånga Kommun, Kastlösa Gymnastikförening, Kastlösa Hembygdsförening och STF Öland.

Under vandringen ges även möjlighet att delta i Victoriadagarnas insamling till Kronprinsessan Victorias Fond.

Victoriavandringen – En vandringsdag för hela familjen
Datum: Måndagen den 11 juli
Plats: Penåsa, utanför Kastlösa i Mörbylånga kommun.

Victoriavandringen Handout A5 1
Victoriavandringen Handout A5 2