Om
Victoria-
dagarna

Victoriadagen startades 1979 av den framlidne Kay Wiestål som en hyllning till Kronprinsessan Victoria på hennes födelsedag den 14 juli. Sedan dess har evenemanget växt och heter numer Victoriadagarna. Under Victoriadagarna förvandlas Öland till en mötesplats som vill inspirera till fysisk aktivitet och en hälsosam livsstil.

Aktiviteter för barn och familj blandas med föreläsningar, utställningar och nätverksträffar. Under Victoriadagarna samlas det även in medel till förmån för Kronprinsessan Victorias Fond. Huvudnumret är fortfarande den tv-sända Victoriakonserten den 14 juli, då Kronprinsessan Victoria hyllas på sin födelsedag. Den 14 juli har av många kommit att kallats Ölands nationaldag.

Kay Wiestål

Kay Wiestål föddes den 16 oktober 1940 i Holmsund. Han hade en framgångsrik fotbollskarriär där han som spelare vann SM-guld med Djurgården 1966 och sedan blev utlandsproffs i USA. Som tränare tog han 1975 Kalmar FF tillbaka till Allsvenskan.

I slutet av 1970-talet var Kay manager åt det alpina landslaget under Ingemar Stenmarks storhetstid. Vid ett landslagsläger på Öland sommaren 1978 kom Kay på idén att starta ett årligt födelsedagsfirande av Kronprinsessan Victoria och samtidigt dela ut ett pris till en framstående svensk idrottare. Det skulle bli ett sätt att både hylla Kronprinsessan och visa upp Öland. Kay presenterade idén för Kungen, som gillade den. Ett år senare, den 14 juli 1979, anordnades den första Victoriadagen och Ingemar Stenmark fick motta det första Victoriapriset.

Kay fortsatte att arrangera Victoriadagen i 40 år innan han lämnade över stafettpinnen. I februari 2020 tilldelades Kay H.M. Konungens medalj i guld av 8:e storleken ”för förtjänstfulla insatser som initiativtagare och ansvarig för Victoriadagarna på Öland”.
Kay Wiestål avled den 14 november 2020 i sviterna av covid-19.