Förtydligande information om Victoriakonserten och Victoriadagarna

Victoriakonserten är en hyllning till H.K.H. Kronprinsessan Victoria på hennes födelsedag. Utöver att vara en folkfest på plats är det även ett TV-program och en insamling till Kronprinsessan Victorias fond.

SPELPLATS FÖR KONSERTEN
Victoriakonserten har arrangerats på Borgholms IP från start fram till 2019. När pandemin kom och restriktionerna infördes, bestämdes det, för att möjliggöra en fortsättning av firandet, att flytta konserten till Borgholms slottsruin.

Den 9 februari i år hävdes restriktionerna nästan lika fort som de infördes cirka två år tidigare. Detta var såklart glädjande, men planeringen av årets konsert var redan långt gången och en större förändring skulle såklart innebära både merarbete och merkostnader.

Det betyder dock inte att något beslut för kommande år har fattats.

Det ska dock ärligt framföras att även om Idrottsplatsen har sina förtjänster så är Borgsholms slottsruin en bättre plats för en TV-produktion - den signalerar Öland och Borgholm på ett betydligt tydligare sätt. Den har således ett värde i sig - för TV-produktionen, för Borgholm och för Öland.

BESLUTSPROCESS 
Som arrangör av TV-produktionen, konserten och insamlingen är det vi på Leroy som fattar beslut, men det görs såklart inte enväldigt. Vi inhämtar och tar naturligtvis hänsyn till synpunkter från samtliga inblandade parter.

Slottsruinen har som sagt många fördelar. Nackdelen är blott en, nämligen att vi inte kan erbjuda lika många biljetter som på Idrottsplatsen. Slottsruinen är mindre och därigenom uppstår en naturlig begränsning. Denna utmaning har inte undgått oss. Vi vill skapa ett långsiktigt och hållbart upplägg som vi hoppas och tror kommer stärka både Victoriadagarna och Victoriakonserten - och att de fortsätter att vara en folkfest - även efter pandemin - är av yttersta vikt för oss.

När vi nu kan planera publika aktiviteter igen så har vi inte haft möjlighet att genomföra alla idéer som finns, men några nya initiativ som tagits är:

  • En kunglig kortege med häst och vagn som går genom centrala Borgholm upp till Borgholms slottsruin. Alla som vill ska kunna följa kortegen och hylla Kronprinsessan på plats.
  • Victoriakonserten kommer att direktsändas. före det program som visas i SVT, på storbildsskärm i centrala Borgholm. Alla är välkomna, och självklart är det gratis.

BILJETTER, PRISER & PUBLIK
Det har i media förekommit felaktiga uppgifter om årets biljettantal, tidigare års biljettpriser och publikstorlek.

I år beräknar vi att publiken under konserten inne i slottsruinen kommer att bestå av cirka 600 personer, varav ett femtiotal är inbjudna, inklusive Kungafamiljen. Samtliga biljetter är sittplatser. Drygt 300 av platserna finns att köpa via kalmarsalen.se. Priset per biljett är 695kr varav 100kr/biljett går till Kronprinsessan Victorias fond.

Publikstorleken på Borgholms IP åren 2018-2019 var cirka 2 000 personer/år, och biljettpriserna såg då ut som följande: Kategori A 460 kr, Kategori B 425 kr och Ståplats 305 kr

ÖVRIGA NYHETER 2022
I tillägg till de traditionella inslagen som Victorialoppet, Victoriagolfen så återkommer även Synsam Padel Cup – en internationell padelturnering för ungdomar. Dessutom tillkommer en rad nya inslag under årets Victoriadagar:

  • Victoriavandringen den 11 juli, en vandringsdag för hela familjen som i år genomförs i Penåsa, utanför Kastlösa i Mörbylånga kommun.
  • Ölands Idrottsdagar i Borgholm den 12-13 juli där det planeras för gratis fotbolls- och idrottsaktiviteter för barn och ungdomar.
  • Den 13 juli på kvällen kommer man även kunna se Sverige möta Schweiz i fotbolls EM på storbildsskärm i centrala Borgholm.
  • Den 14 juli genomförs en kunglig kortege med häst och vagn som går genom centrala Borgholm upp till Borgholms slottsruin.
  • Den 14 juli kommer det även finnas möjlighet att se den direktsända Victoriakonserten på storbildsskärm i centrala Borgholm.

Vi är medvetna om att detta är en förändring sett till hur det varit tidigare. Men en förändring med en absolut målsättning att även vara en rejäl förbättring. Victoriadagarna och konserten ska vara en folkfest - att avnjutas både i Borgholm, på Öland och runt om i Sverige.